Precis som många andra skolklasser tjänar eleverna på Pajala Centralskola ihop pengar genom att sälja kakor och godis. De totalt 140 eleverna i årskurs 7-9 samlar däremot inte in pengar till någon aktivitet eller skolresa. Sedan 12 år tillbaka har Centralskolan en årlig tradition av att tjäna pengar och sedan skänka dessa till ett pojkhem och flickhem i Bolivia. En fin sed som uppskattas av många, inte minst av organisationen som hjälper gatubarn till ett bättre liv.
Lars-Gunnar Forsberg är en pensionerad lärare som nu vikarierar på Pajalas Centralskola, där han arbetat i många år. Ett projekt som han fortfarande driver på skolan är den försäljning där eleverna varje år samlar in pengar till organisationen Barnens Räddningsark. Försäljningen sker alltid med Kakservice och Lars-Gunnar som var med och tog initiativ till försäljningen för 12 år sedan sköter fortfarande administrationen.
Stöttar barnhem i Bolivia
- Organisationen som vi stöttar med pengar startade för 31 år sedan av ett par från Gällivare. Först öppnade de ett pojkhem i staden Cochabamba i Bolivia, och sedan även ett flickhem. Barnen som får flytta in på barnhemmen bor på gatan, använder ett lim som drog och vet inte alltid vilka deras föräldrar är. För ungefär 12 år sedan bestämde vi på Centralskolan att vi ville vara med och bidra till barnhemmen, och detta har blivit ett speciellt projekt för oss, berättar Lars-Gunnar.
När detta projekt drog igång kände Centralskolan redan till Kakservice, eftersom att de hade sålt kakor för att tjäna pengar till sina klassresor. Det hade fungerat så bra att de valde Kakservice även för att tjäna pengar till Barnens Räddningsark. Sedan dess har de varje år tagit hjälp av Kakservice och deras produkter. För att motivera eleverna lite extra i försäljningen finns ett smart bonussystem.
Lite extra motivation
- Vi vill ju inte tvinga någon elev att vara med eftersom pengarna inte kommer dem själva tillgodo, och för att de ska känna att de gör ett bra jobb får eleverna en bonus. För var åttonde burk de säljer får de en middag på en restaurang. Man kan då välja mellan hamburgerrestaurang, pizzeria eller thairestaurang, och vi har förhandlat om ett bra pris med tre lokala företag. Varje restaurang gör sina egna biljetter, och nu har vi även lagt till så att man kan välja mellan en biobiljett också, säger Lars-Gunnar.
Lars-Gunnar berättar att det är flera elever som sålt så många kakburkar att de tjänat ihop över 10 restaurangbiljetter var. Många passar på att bjuda en vän, och någon har bjudit hela sin familj på restaurang. Försäljningen brukar gå väldigt bra och eleverna tycker att det är roligt. Vid senaste försäljningen tjänade årskurs 7-9 på Pajala Centralskola ihop över 45 000 kr med Kakservices försäljning. Summan de kunde skicka till barnhemmen blev rekordstor.
Enkelt att använda säljkatalogen
- Vi brukar säga att man ska försöka göra det så lätt för sig som möjligt. Ta med säljkatalogen hem till föräldrarna, de kan till exempel lägga ut en katalog på sin arbetsplats. Ofta knackar eleverna dörr och brukar då gå tillsammans med en kompis. Man kan vara lite blyg när man knackar dörr men när man är två blir man modigare. Eleverna går också runt till personal här på skolan och säljer, säger Lars-Gunnar glatt.
En del av Lars-Gunnars roll är att se till så att försäljningen blir av och att eleverna kommer igång. För att motivera eleverna brukar de prata om varför skolan genomför detta projekt, och så tittar de på en dokumentär om barnhemmet som finns på Youtube. Lars-Gunnar berättar att samarbetet med Kakservice alltid fungerat problemfritt, och de kan alltid höra av sig till Kakservice om något skulle dyka upp.
- Det är faktiskt inte så mycket att administrera. Man beställer säljkatalogerna och delar ut dem. Sedan är det enkelt att göra själva beställningen hos Kakservice på nätet. Vi har också en lista med vilka biljetter varje elev vill ha. Denna gången kunde vi skicka mer än 34 000 kr till barnhemmen, det var rekord. Så fort de får in pengarna på kontot ringer de till oss och är otroligt glada och lyckliga. Jag tycker att det berikar livet att få hjälpa till med detta projekt, avslutar Lars-Gunnar.
Bild: Erik Niva, Lars-Gunnar Forsberg, Sixten Lehmivaara, Lena Uusitalo, Wilma Skarpsvärd, Loot Non Tamon, Lah May Htoo, Dahlia Greus och Lina Zackrisson.