Godis - en god historia
Godisets historia börjar på 1700-talet. Då
kunde den sötsugne gå till apoteket och köpa en pinne med kryddat raffinerat
socker, i folkmun kallat bröstsocker.
Ett annat godis som såldes på apoteket var
förstås lakritsen, men då som medicin. Lakrits är en naturprodukt från
lakritsroten och lakritsrot har använts som medicinalväxt i över 4 000 år. Det
sägs till exempel att Alexander den store gav sina soldater lakritsrot att
tugga på för att motverka törst. Lakritsroten används faktiskt fortfarande som
medicinalväxt i traditionell kinesisk medicin för att dämpa hosta och lösa upp
slem.
Lakrits och bröstsocker såldes på apotek ända
fram till slutet av 1800-talet. Då avskaffades sockermonopolet. Och plötsligt
dök sockerbagare och chokladfabriker upp. Även kolan såg dagens ljus under 1800-talet. Våra engelska kolor i Lillebrors Bästa
Kolablandning är baserade på ett recept från 1895.
På 1930-talet lanserades skumgodis och
gélégodis. De nya godisarna kom i alla möjliga former och vissa av dem finns
kvar än i dag som géléhallon, sega råttor och godisar i form av verktyg.
Godsakerna såldes över disk av en expedit och den sötsugne fick peka för att
välja godis. Först 1984 blev det
tillåtet att sälja lösgodis i
affärerna. Och sedan dess har påsarna fyllts till bredden med gélégodis, kolor,
sötlakrits, choklad och saltlakrits.