Vanligtvis framträder Skövde paradorkester i hemkommunen med omnejd. Nästa år blir det annorlunda. Då får även invånarna i italienska Lido de Jesolo njuta av blåsmusiker, slagverkare och drillflickor från Västgötaslätten.
Sol, folkfest, taktfast orkestermusik och välkoreograferade drillflickor i spetsen. Få företeelser kan skapa stämning såsom paradmusiken. Redan i början av 1980-talet bildades det som idag är Skövde paradorkester men det var först för fyra år sedan som paradföreningen föddes, i syfte att stödja verksamheten. Virpi Westin är vice ordförande.
- En stor del av vårt arbete går ut på att samla ihop pengar. Tidigare gjorde vi föräldrar det helt oorganiserat men med föreningen som grundstruktur går allt lite lättare, säger hon.
Orkestern är en kulturskola som ungdomar kan gå med i på fritiden från det att de fyller tolv, tretton år och fram tills dess att de slutar gymnasiet. Vart tredje år gör man en utlandsresa och nästa sommar är det dags igen.
- Först tänkte vi åka till USA, men det blev för dyrt. Istället bestämde vi oss för Italien och staden Lido de Jesolo, där det varje år anordnas en svensk paradfestival med tillresta orkestrar.
Inför den kommande resan har 50 musiker och drillflickor sålt kakor i en omgång. De valde en slags kombo som försäljningsmetod.
- Inför konserter beställde vi in ett antal burkar och sålde direkt på plats. Men när ungdomarna skulle sköta försäljningen själva föredrog de katalogförsäljning - de tyckte att det kändes lättare och mindre pressande.
Virpi är den som hanterat det hela och är nöjd med hur det har fungerat. – Allt har gått väldigt smidigt. Jag tycker inte att arbetet är betungande alls och förtjänsten känns ganska god. Det är också väldigt skönt att man alltid har returrätt och inte riskerar gå med förlust.
Hennes egen favorit bland de olika kaksorterna är Morfars Makalöst Mumsiga Chokladkex, medan sonen Erik, som går första året på gymnasiet, tycker bäst om Kålles Kolabollar. Andra har uppskattat Lillebrors Bästa Kolablandning och Konrads Kalasknäcke.
- Vissa säger att de inte äter kakor. Då är det väldigt bra att det även finns knäckebröd att köpa, säger Virpi.
Hennes son spelar trumpet och valthorn och går dessutom på musikgymnasium med förhoppningen att bli musiklärare och brasspedagog. Dottern Hannah är bara elva än så länge men ser även hon fram emot att kunna börja i orkestern, om ett år eller två.
- Utlandsresorna är höjdpunkten för många av ungdomarna. Det är ett sätt att öka sammanhållningen och hålla kvar intresset för musiken när de kommer upp i åldrarna, säger Virpi.