Snart är skattkistan full och skeppet kan sätta segel! I höst kommer eleverna i årskurs åtta på Ellös skola att göra en resa som de sent ska glömma. Med hjälp av Kakservices produkter har de nämligen tjänat ihop pengar till en sjöresa som kommer att föra dem tillbaka till sina förfäders dagar.
I september mönstrar de på. I två omgångar kommer drygt trettio elever, fyra lärare, en rektor, fyra föräldrar, en kapten, en styrman, en maskinist och ett antal elevinstruktörer få känna på sjömanslivet under några dagar. Då är det nämligen dags för den årliga seglatsen med skolskeppet Westkust som alla i årskurs åtta på Ellös skola gör.
Pengarna till skolresan tjänar eleverna in själva under årskurs sju och precis innan jul såldes det kakor och godis från Kakservice så det stod härliga till. Hela 20 000 kronor tjänade de båda klasserna, A och B in och det räcker en bra bit på vägen.
‑ Jag tyckte att det var enkelt och roligt att sälja. Allra bäst var det att stå vid det som brukar kallas Orusts Ullared, köpcentret Göksäter. Där sålde vi 34 burkar på bara två timmar, berättar Jonas Lundqvist som går i klass 7B.
Sjöfartshistoria
Ellös skola ligger på ön Orust, en knapp timmes bilfärd nordväst om Göteborg. Förr levde större delen av befolkningen här ute på fiske och sjöfart och den historien vill Ellös skola göra levande för ungdomarna på ön.
Under tre intensiva dagar bor eleverna ombord på fartyget och hjälper till med alla sysslor. De delas in i arbetslag och får lära sig hur man lagar mat ombord, hur man sätter segel, styr, navigerar och skrubbar däck. Lite tid till sol och bad blir det också om vädret tillåter. Rutten bestäms utifrån väder och vind och många spännande platser längs Bohuskusten besöks.
– Under de här resorna får eleverna lära sig att hjälpas åt och det är bra för lagandan. Det händer mycket skoj under tiden, men det är ingen resa för den som bara vill ligga och glassa, konstaterar Thomas Ohlsson, en av totalt fyra klasslärare som följer med på resan.
Sålde på julmarknad
Även arbetet med att tjäna ihop pengar till skolresan sätter elevernas samarbetsförmåga och kreativitet på prov. Förutom att knacka på hos grannar och sälja till släkt och vänner deltog några av ungdomarna på Ellös julmarknad för att tjäna pengar till klassen.
‑ Att stå på julmarknaden visade sig vara en bra idé. På en dag såldes mer än 30 burkar, berättar Camilla Larsson, vars dotter Jessica Skantze går i klass 7B.
Camilla är en av totalt fyra föräldrar som engagerat sig i arbetet med att få in pengar till skolresan. Om Kakservice har hon bara positivt att säga.
– Burkarna är väldigt populära och lätta att sälja. Kunderna tycker att priserna är bra och eftersom det finns så många olika sorter så kan de flesta hitta något som faller just dem i smaken.
Många favoriter
För att göra det hela så smidigt som möjligt valde Camilla att låta alla burkar levereras till skolan och så fick elever och föräldrar hämta dem där.
Allra flest burkar sålde de båda klasserna av Lillebrors Bästa Kolablandning. Bland eleverna själva däremot varierar favoriterna. Karin Jonsson och Amanda Andersson Selldin i 7B försöker enas om vilken sort de gillar bäst, men ger efter en stund upp.
– Jag gillar Helgas Hemliga Chokladdrömmar bäst tror jag… eller Lillans Lösgodis… eller… jag vet inte, de var goda allihop! skrattar Amanda.
– För min del är favoriten Kålles Kolabollar, de är supergoda, säger Karin.
Fakta om T/S Westkust:
T/S Westkust är ett segelfartyg som byggdes 1932. Fram till dess att hon gjordes om till skolskepp år 1967 gick hon som fraktfartyg på olika håll i Sverige. Ett tag byggdes skeppet om till ett motorfartyg och blev ökänt efter en mystisk smugglingshärva.
År 1986 beslöt Orusts Skolfartygsförening att köpa henne efter att hon renoverats till ursprungsskick och blivit riggad som en tremastskonare.
Idag används Westkust för skolresor, konferenser, bröllop och andra evenemang.