Det är känslan av att vara utomhus dygnet runt. Glömma bort tiden och bara ha kul tillsammans. Efter vårens kakförsäljning ser de unga ”Frilufsarna” i Lund fram emot två veckors fjällvandring i Norge.
Den riksomfattande organisationen Friluftsfrämjandet tar emot aktiva medlemmar redan från ett års ålder. Då kallas de Knoppar. I takt med att barnen växer och lär sig allt mer om naturen i sin närmiljö avancerar de sedan till Knytten, Mullebarn och Strövare. Från mellanstadieåldern går de i fyra år under beteckningen Frilufsare, och i slutet av den perioden ingår en tvåveckors fjällvandring med ungdomsledare.
– Under tiden som Frilufsare lär sig barnen bli mer självständiga. Det är nyttigt både för dem och för föräldrarna som då måste släppa lite på kontrollen, säger Sanna Rosman som är engagerad i Friluftsfrämjandet och vars båda barn växt upp med föreningens aktiviteter i Lund.
Hennes son Daniel är nu ett av de fem barn i gruppen Rosa Pantern som tillsammans med övriga Frilufsare i Lund i augusti ska vandra i norska Sulitelma. För att finansiera en del av resan har de sålt Kakservice produkter.
– Vi provade första gången förra våren, och det var väldigt lättsålt. Sen närmade sig årets vandring, och samtidigt började mina arbetskamrater fråga om de inte skulle få beställa fler burkar snart. Så vi bestämde oss för att fortsätta, säger Sanna.
Sålde med katalog
Vid varje försäljningstillfälle har varje barn tjänat runt fem hundra kronor, en högre summa än de hade förväntat sig. Särskilt knäckebröden har det varit strykande åtgång på. De valde att sälja med katalog för att kunden själv skulle få exakt det han eller hon ville ha.
– Då behövde vi inte heller bekymra oss över att vi beställde för lite av nåt och för mycket av något annat, säger Sanna.
I början av augusti reser Rosa Pantern och de andra grupperna gemensamt till destinationen i Norge, sedan skiljs grupperna åt och vandrar under de följande två veckorna varsin rutt på max nio mil. De tältar och bär med sig all mat och utrustning. Vatten får de från naturliga källor. Sista dagen återförenas alla grupper vid lägerelden. Där blir det mycket musik, sång och framträdanden om vad man upplevt under fjällturen.
– Detta är ett sätt för oss att presentera ett alternativt sätt att leva och semestra. Inga tekniska prylar får tas med ut på fjället. Endast ledarna har med mobiltelefon. De första dagarna är några barn lite stirriga och stojiga, men snart kommer alla ner i varv och efter ett tag glömmer man bort tid och rum, säger Sanna.
Dessutom ser hon en fördel med att barnen själva tjänat ihop en del av pengarna till föreningens resa.
– Då förstår de att man behöver göra en arbetsinsats först, och att man sedan får lönen. Det blir något annat än att mamma och pappa plockar pengar ur en automat, säger Sanna.
Till hösten blir Rosa Pantrarna TVM:are (TVM står för Tre VildmarksMål, dvs fjället, skogen och vattnet) vilket man är resten av livet. Då har de så stor kunskap om livet i naturen att de även kan bli ungdomsledare i en egen grupp.