Att plugga med målet att komma till Paris och kunna konversera på franska har i många år motiverat eleverna på Byskeskolan utanför Skellefteå. Men det är dyrt att flyga från Norrland så ungdomarna får jobba en hel del för sin resa.
– Men tack vare Kakservices lättsålda kakor har det gått bra varje gång hittills! konstaterar franskaläraren Åsa Nilsson entusiastiskt.
När Byskeskolans tidigare franskagrupper har rest på skolresa till Paris eller franska Rivieran har eleverna haft omkring 6 000 kronor per person på klasskontot att resa och handla för. Detta tack vare sin klassförsäljning. När det om två år blir dags för klassen som just slutat årskurs sju att resa har de målet inställt på att nå lika högt och ett välbeprövat sätt att nå dit är att sälja Kakservices kakor och godis.
– Sedan jag började som franskalärare här på Byskeskolan, för snart 14 år sedan. Jag har varit med och samlat in pengar och även rest med mina elever flera gånger. Varje gång har en stor del av kostnaderna täckts genom försäljning av Kakservices produkter. Burkarna levereras alltid snabbt och de ger bra förtjänst för eleverna, berättar lärare Åsa Nilsson.
Ökar på efter hand
Vid första försäljningstillfället gick sjuorna ut lite försiktigt och beställde endast cirka tio brukar per elev, men till nästa gång lär det bli ett större antal då många elever kände att de hade kunnat sälja betydligt fler.
– Årets sjuor är det en ganska liten grupp, endast nio elever, men de peppar och hjälper gärna varandra med försäljningen om någon tycker att det är svårt.
Hur många burkar som beställs varje gång bestäms gemensamt eller så får varje elev tala om hur många burkar han eller hon tror sig kunna sälja. Därefter levereras beställningen till skolan där ungdomarna själva kan hämta burkarna.
Initiativ smittar
– Det är naturligtvis en del arbete med att planera och tjäna ihop pengar till resan, men jag tycker att det är värt det, fortsätter Åsa. Eleverna ser verkligen fram emot det hela och det motiverar dem att studera så att de ska kunna känna sig trygga med att prata franska när de väl kommer dit.
Att de dessutom får tjäna ihop pengarna till resan själva ger det hela ytterligare en dimension och främjar enligt Åsa både sammanhållning och självständighet bland ungdomarna.
– När vi väl har börjat prata om resan och fått in de första pengarna är det i princip aldrig någon elev som vill sluta i franskagruppen och byta till något annat språk. Det tycker jag är ett gott betyg eftersom franska är ett svårt språk som kräver en hel del studiemotivation.